Vertel eens!

Moeder zoon media

Op 4 oktober start de jaarlijkse Week van de Opvoeding die dit jaar het thema ‘Vertel eens’ heeft. Niet iedereen is een prater en voor sommigen is het zelfs heel moeilijk om de juiste woorden te vinden om te vertellen wat je denkt, voelt, wil en hoopt. Vaak wordt het al makkelijker wanneer de ander interesse toont voor jouw verhaal, je vragen stelt en echt naar je luistert. Dat geldt ook voor kinderen.

Ouders hebben al snel de neiging om vooral tégen hun kinderen te praten. Ze te vertellen wat ze moeten doen, hoe ze het moeten doen en wat ze vooral niet mogen doen. Door écht naar je kinderen te luisteren, zullen ze echter veel eerder geneigd zijn je te vertellen wat er in hen omgaat en wat er in hun leven gebeurt. Social media en andere media zullen daar vast een belangrijke rol in spelen. 

Vragen stellen en luisteren

Als je met je kinderen in gesprek wilt komen en hen wilt leren om alert te zijn op de risico’s van mediagebruik, is het een goed idee door eerst eens aan ze te vragen van welke media ze eigenlijk gebruik maken. Wat ze daar zien, wat ze daarvan vinden en of ze er met vrienden en vriendinnen over praten. Door te luisteren en niet meteen met jouw mening en adviezen te reageren, krijg je waardevolle informatie. Daardoor wordt het ook nog eens veel makkelijker om de juiste adviezen te geven. Een goed gesprek bestaat dus altijd uit praten én luisteren. Uit vragen stellen en je mening geven. Hoe beter de balans is, hoe beter het gesprek. Je hoeft het echt niet altijd met elkaar eens te zijn, maar door je kind te laten uitpraten leert het zijn of haar eigen mening goed te verwoorden.

‘Nee’ zeggen mag

Dit is ook goed voor hun gevoel van eigenwaarde. Ze voelen zich gehoord, ervaren dat hun mening telt en dat hun ouders interesse tonen voor hun hobby's. Dat gevoel van eigenwaarde zal zich ook weer vertalen in hun gedrag op social media. Een kind dat weet dat het ‘nee’ mag zeggen, durft dat ook te doen tegen mensen die online je kind benaderen met ongepaste vragen. Luisteren zal het voor je kind ook makkelijker maken om naar je toe te komen wanneer er iets naars met ze gebeurt is. Ze weten dat hun ouders niet direct beginnen te preken maar naar hen luisteren en ze helpen met het vinden van een oplossing. Dat is de basis van een goede opvoeding.

Online chantage via chats

De laatste jaren worden veel jongeren op social media benaderd door vreemden die via chats hun vertrouwen winnen. Omdat chatten voor veel jongeren een volkomen geaccepteerde manier van communiceren is, vinden ze het doodnormaal om met vreemde mensen van overal ter wereld te praten en hen allerlei intieme details te vertellen. Zo komt het nog wel eens voor dat een jongere denkt dat er via die chats echt een relatie is ontstaan en zij, op verzoek van die ander, foto’s van hun (naakte) lichaam toesturen. Als vervolgens blijkt dat die ander de gestuurde foto’s gebruikt om hen te chanteren en geld af te troggelen is de schaamte zo groot dat ze die bedragen maar al te graag direct overmaken.

De sleutel tot contact

Zorg dus dat je kinderen zich bij jou veilig voelen om over dit soort nare situaties te vertellen. Het is zinloos om ze op dat moment nog in te wrijven hoe stom het was om die foto’s te sturen en dat het hun eigen schuld is dat ze in die situatie terecht zijn gekomen. Dat weet je kind namelijk al lang.  Luisteren is dus de sleutel tot goed contact en dat is weer de belangrijkste voorwaarde om je kind te helpen veilig en slim om te gaan met online media.