Vergeet de hygiëne niet

Vergeet de hygiene niet

Een nieuwe Britse variant van het coronavirus houdt nu ook Nederland in zijn greep. Deze mutatie zou nog veel besmettelijker zijn dan het originele virus en dit heeft ertoe geleid dat er zwaardere maatregelen dan ooit zijn ingevoerd om verspreiding tegen te gaan. Bijna geen bezoek ontvangen en zeer waarschijnlijk ook een avondklok; het zijn regels die sinds de tweede wereldoorlog in Nederland niet meer zijn voorgekomen.

Behalve deze nieuwe zware maatregelen, moeten we natuurlijk ook nog steeds anderhalve meter afstand houden, mondkapjes dragen in openbare ruimtes en thuisblijven en testen bij klachten. Maar wat je niet meer zo vaak hoort zijn de belangrijke hygiëneregels. Goed om daar weer even aandacht aan te besteden.
 

Samen schoon

Omdat corona ook overgedragen kan worden via voorwerpen, is het erg belangrijk om de hygiëne wat meer aandacht te geven. Wat zijn de dingen waar je extra op moet letten en hoe zorg je dat ook de kinderen een beetje voorzichtig zijn met het aanraken van mogelijk besmette voorwerpen?

Om te beginnen is het, juist nu we samen zoveel thuis zijn, fijn om de boel een beetje extra schoon te houden. Daarnaast is het goed om zowel voor, als na het ontvangen van bezoek even een aantal zaken extra af te nemen met een schone doek met water en allesreiniger:

  • de toiletbril en spoelknop
  • knoppen van kranen
  • handvatten van deuren

Maak het je bezoek makkelijk om mee te helpen door bij het toilet een pakje met hygiënische doekjes neer te leggen. Zo kunnen zij zelf even de bril, de spoelknop en het lichtknopje na gebruik afnemen. Niet iedereen zal er gebruik van maken maar sommige bezoekers zullen het juist waarderen.

Ook kun je in de hal een fles met desinfecterende handgel neerzetten voor bezoekers. Niet als verplichting maar juist als teken van gastvrijheid en betrokkenheid. We willen toch allemaal elkaar beschermen tegen besmetting?
 

Vrij maar wel bewust spelen en leven

Kinderen denken doorgaans bijna niet na over schoon of niet schoon. En dat is maar goed ook want hierdoor kunnen ze helemaal zorgeloos en vrij spelen en de wereld ontdekken. Maar ook kinderen kunnen leren om toch een beetje rekening te houden met de hygiëneregels.

Spreek sowieso af dat de handen voor iedere maaltijd en na ieder toiletbezoek worden gewassen met water en zeep. Laat zien hoe je je handen goed wast en zing er een kinderliedje (‘Altijd is Kortjakje ziek’ of zoiets) bij zodat ze precies weten hoe lang ze moeten wassen.

Daarnaast is het belangrijk de kinderen te leren in hun elleboog te niezen en te hoesten. Vaak wordt hier op school al aandacht aan besteed dus laat die gewoonte niet verloren gaan nu alle kinderen thuis zitten.

Zijn je kinderen bij een vriendje of vriendinnetje wezen spelen? Maak er dan een gewoonte van om bij binnenkomst direct de schoenen uit te doen en handen te wassen bij de dichtstbijzijnde kraan. Let op: gebruik bij kinderen geen desinfecterende gel! Dit bevat een hoge dosering alcohol en is behalve vies ook mogelijk schadelijk wanneer ze dit in hun mond of ogen krijgen!

Tot slot kun je kinderen mee laten helpen in het schoonmaken en schoonhouden van het huis door de taken te verdelen binnen het gezin. Wie gaat vandaag de kastjes en tafels afnemen met een doekje? Wie poetst de deurklinken en lichtknopjes. Samen is het dagelijks zo gefixt en wordt het misschien nog wel leuk ook.