Veelgestelde vragen kinderen tussen de 0 en 4 jaar (corona)

mom

Hoe kan ik contact opnemen met het consultatiebureau?

Heb je een vraag? Wij zijn telefonisch, per mail en op Facebook bereikbaar, zie voor contactgegevens het kopje 'contact' op de website, rechtsboven in of klik hier.
 

Gaat mijn afspraak op het consultatiebureau door?

Je afspraak op het consultatiebureau gaat door als:

  1. Je kind en jijzelf gezond zijn (geen hoesten, verkoudheid of koorts).
  2. Niemand in het gezin koorts heeft.
  3. Je kind tussen 0 en 16 maanden oud is, óf als het om een extra ingeplande afspraak gaat.


Kan mijn kind gevaccineerd worden?

Ja, dit kan zonder problemen gebeuren. We raden dit ook ten zeerste aan. Het is belangrijk dat je kind tijdig alle vaccinaties krijgt. Dan kan je kind de afweer tegen alle ziektes die in het rijksvaccinatieprogramma zitten opbouwen. Door de vaccinaties vermindert de weerstand van je kind niet. Je kind heeft dus ook geen hogere kans op het krijgen van corona of op een ernstiger verloop van een corona-infectie. Alleen als jij of je kind verkouden is, hoest of koorts heeft (meer dan 38,5° C), of als iemand in het gezin koorts heeft, kan het niet gevaccineerd worden. Jullie mogen dan namelijk niet naar het consultatiebureau komen.


Gaat de gehoorscreening van mijn pasgeboren kind door?

Nee, de gehoorscreening is stopgezet tot minimaal 28 april 2020. Je krijgt op een later tijdstip een nieuwe uitnodiging voor een gehoortest op het CJG. Heb je vragen of twijfels over het gehoor van je kind? Neem dan contact met ons op. Onze contactgegevens vind je onder het kopje ‘contact’ op de website, rechtsboven in of  klik hier.


Gaat de hielprikscreening van mijn pasgeboren kind door?

Ja, de hielprikscreening wordt nog steeds uitgevoerd door de verloskundige.


Gaat mijn huisbezoek door?

De afspraak voor een huisbezoek gaat door als het je eerste kindje is en als jij en je gezinsleden niet verkouden zijn, hoesten of koorts hebben. In andere gevallen nemen we telefonisch contact met je op. We besluiten dan of het huisbezoek kan plaatsvinden. Anders maken we een afspraak op het consultatiebureau of vindt het gesprek telefonisch plaats.


Is er nog een inloopspreekuur?

Nee, voorlopig gaan de inloopspreekuren niet door. Heb je een vraag, of moet je bijvoorbeeld van de kinderarts naar het inloopspreekuur? Neem dan contact met ons op. Onze contactgegevens vind je onder het kopje ‘contact’ op de website, rechtsboven in of  klik hier.


Wanneer mag ik naar het consultatiebureau komen?

Je kunt naar het consultatiebureau komen als je een afspraak hebt om de volgende redenen:

  1. Je kind is tussen 0 en 16 maanden oud.
  2. Het gaat om een extra ingeplande afspraak, buiten de vaste contactmomenten om.

Daarnaast mogen jij of je kind geen klachten hebben zoals een neusverkoudheid, hoesten of koorts. Ook mag niemand in het gezin koorts hebben.


Wanneer mag ik niet naar het consultatiebureau komen?

Je moet de afspraak afzeggen als jij of je kind hoest, last heeft van verkoudheid of koorts. Ook als iemand in je gezin koorts heeft, wordt de afspraak uitgesteld. Standaardafspraken bij kinderen ouder dan 16 maanden worden tijdelijk uitgesteld. Je ontvangt automatisch een nieuwe afspraak. Een afspraak die extra is ingepland, buiten de standaardcontactmomenten, gaat nog wél door.


Iemand in mijn gezin is (flink) verkouden/hoest/heeft koorts, mag ik dan nog naar het consultatiebureau komen?

Als de persoon Alleen verkouden is, hoest of keelpijn heeft zonder koorts, én het niet gaat om een bewezen corona-infectie, kun je met je kind naar het consultatiebureau komen. Als de persoon koorts heeft, moet de afspraak worden uitgesteld.


Wie mag er meekomen naar de afspraak?

Om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden, willen we zo min mogelijk mensen op het consultatiebureau ontvangen. Broertjes, zusjes, opa’s, oma’s, enzovoorts zijn dus niet welkom. Bij voorkeur komt er maar 1 ouder mee.


Wat mag ik wel/niet doen op het consultatiebureau?

We vragen je om op minimaal 1,5 meter afstand van andere ouders en kinderen te blijven. Daarnaast gelden ook op het consultatiebureau de gangbare hygiënemaatregelen: handen wassen, geen handen schudden, niezen in een papieren zakdoek of je elleboog, enzovoorts. Wij passen de planning aan, waardoor het niet te druk wordt in de boxen-/wachtkamer.


Wat doet het consultatiebureau om kans op besmetting te voorkomen?

Wij volgen sowieso alle hygiënemaatregelen op. Daarnaast delen we de spreekuren zo in dat er weinig tot geen ouders en kinderen hoeven te wachten in de wachtkamer. Ook hebben we speelgoed verwijderd uit de wacht- en spreekkamers en zorgen we voor voldoende afstand (minimaal 1,5 meter) tussen de aankleedkussens.


Hoe gevaarlijk is corona voor mijn kind?

Er wordt op dit moment nog veel onderzoek gedaan naar het coronavirus. Uit de gegevens tot nu toe blijkt dat kinderen een kleinere kans hebben op het oplopen van het virus, en ook dat hun klachten over het algemeen mild zijn.


Moeten we thuis ook 1,5 meter afstand houden?

De regel ‘houd afstand’ is binnen een gezin natuurlijk niet te doen, zeker met kleine kinderen. Zorg er wel voor dat je buíten je gezin waar mogelijk 1,5 meter afstand houdt.


Mag mijn kind nog buiten spelen?

Spelen in de speeltuin, op het plein, strand of bos? Kinderen kunnen buiten spelen, maar vermijd grote groepen.

Hulp nodig of vragen?