Vakantiestress? Met een beetje creatief denken is dat zo wee

vakantie

Het is weer zo ver! De zomervakantie staat voor de deur! Wat gaan jullie dit jaar doen? Een reis ver weg of blijven jullie lekker in Nederland? Voor de kinderen is het schooljaar bijna voorbij en kunnen ze genieten van zeker 6 weken vrij. Maar jij hebt waarschijnlijk maar twee of drie weken verlof. Hoe overbrug je in vredesnaam 6 weken?! Het is een probleem waar veel ouders mee worstelen. Je wilt je kinderen niet 3 weken elke dag naar de opvang sturen, maar soms lijkt het bijna geen andere optie. We denken graag even met je mee.
 

Hoe flexibel is jouw werkgever?

Laten we beginnen met een gedachte die heel logisch is, maar niet zo voor de hand ligt. Namelijk de mogelijkheid om met werkgever in gesprek te gaan om te kijken of je een tijdje vanuit huis kan werken en daarbij afspreekt dat je niet ‘afgerekend’ wordt op werkuren, maar op resultaten. Een paar jaar geleden was deze optie bijna ondenkbaar, maar steeds meer werkgevers zijn bereid om flexibel mee te denken met werkende ouders. Wie weet is jouw werkgever daar wel een van. En er is maar één manier om daar achter te komen.
 

Roulatie met de hele straat

Natuurlijk zijn er nog andere organisatorische oplossingen. Misschien willen de opa’s en oma’s een paar dagen op de kinderen passen en leuke dingen met ze doen. Mochten die niet in de buurt wonen, kunnen ze misschien zelfs wel een paar dagen komen logeren. Maar ook in de rest van je netwerk zijn nog een paar slimme opties. Zo hebben in sommige straten of buurten de ouders een soort roulatiesysteem bedacht waar 4 of 5 kinderen uit de straat elke dag bij één van de ouders zijn. Zo hoef jij per week maar 1 dagje verlof op te nemen en kunnen jullie met z’n allen lekker gaan zwemmen, picknicken of een andere leuke activiteit ondernemen. 
 

Het is leuk bij de BSO

En dan is er natuurlijk nog de BSO. Veel kinderopvangorganisaties bieden in de vakantie een uitgebreid programma aan van leuke, creatieve en avontuurlijke activiteiten. Je kinderen zitten dus niet de hele dag in een warm lokaal, maar gaan er met andere kinderen op uit onder goede begeleiding. 
 

Af en toe vervelen is niet erg

Ben je nog steeds bang dat je kinderen zich zullen vervelen, bedenk dan dat vervelen soms geen ramp is. Je hoeft echt niet voor ieder uur van de dag een spannende activiteit te organiseren. Daag je kind uit om zelf ook actie te ondernemen. Zeker wanneer je kind al wat ouder is, kan het zelfstandig naar vrienden of vriendinnen gaan, een boek lezen, tekenen of gewoon een beetje hangen. Het is tenslotte vakantie.

 

Hulp nodig of vragen?