Samen in quarantaine

Samen in quarantaine

Wanneer een gezinslid positief is getest en koorts heeft, moet het hele gezin 10 dagen in quarantaine. Dat is een ingrijpende gebeurtenis dat het normale dagelijkse leven behoorlijk in de war schopt. Hoe ga je daar als gezin mee om en waar moet je op letten. We geven jullie graag een aantal tips.
 

Informeer de omgeving

Zorg dat de mensen in je directe omgeving op de hoogte zijn van de situatie. Leg uit dat jullie de komende dagen 
geen bezoek mogen ontvangen en voel je niet bezwaard om hen ook om hulp te vragen. Overleg met de school van je kinderen op welke manier zij bij kunnen blijven met het schoolwerk of zelfs online de lessen kunnen bijwonen.
 

Leg een voorraad aan

Zorg dat er voldoende eten en drinken in huis is (vergeet ook de huisdieren niet) en dat alle medicatie en andere benodigde levensmiddelen in huis zijn die jullie de komende tijd nodig gaan hebben. Denk bijvoorbeeld aan paracetamol, wc-papier, shampoo en wasmiddel. ( En nee, hamsteren is niet nodig). Laat deze boodschappen thuis bezorgen door de supermarkt of een familielid of buurvrouw. Laat de boodschappen bij de voordeur afleveren en zorg dat de bezorger geen contact met u heeft. 
 

Maak het je gemakkelijk

De komende tijd zullen jullie het met elkaar moeten doen. Dat zal met ups en downs gaan. Dat geeft niks. Probeer het te accepteren en probeer je frustraties over de situatie even los te laten. Geef elkaar genoeg ruimte om zelf iets te doen maar probeer ook samen het gezellig te maken door bijvoorbeeld elke dag een spelletje te doen, samen te puzzelen of een film te kijken met het hele gezin. Help de kinderen ook om hun hersenen te blijven gebruiken door bijvoorbeeld landen op te zoeken op de wereldkaart of spelenderwijs antwoorden te vinden op sommen of andere kleine hersenkrakertjes.
 

Blijf contact maken

Hoewel jullie tien dagen geen fysiek contact mogen maken met de buitenwereld, is het natuurlijk fijn om wel in contact te blijven met andere mensen. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om elkaar te blijven spreken en zien. Bellen en videochatten via WhatsApp gaat via de wifi en is gratis. Laat de kinderen ook regelmatig kletsen met hun vriendjes en vriendinnetjes en met opa en oma.
 

Frisse lucht en beweging

Jullie mogen helaas alleen naar buiten in eigen tuin of op jullie eigen balkon. Het voelt een beetje gek maar trek toch elke dag je jas aan en ga een kwartiertje buiten zitten. Je lichaam heeft daglicht nodig om vitamine D aan te maken wat erg belangrijk is voor jullie gezondheid. Hebben jullie een hond? Vraag dan iemand in de omgeving om de hond uit te laten. Of maak tijdelijk gebruik van een hondenuitlaatservice. Probeer ook thuis zoveel mogelijk te blijven bewegen. Elke dag een kwartiertje oefeningen doen of 10 keer de trap op- en aflopen helpt je lichaam om gezond te blijven. Ook voor kinderen is dit heel belangrijk. Laat ze lekker dansen in de kamer of maak, als de ruimte het toelaat een parcourtje met verschillende opdrachten (hinkelen van de keuken naar de kamer, touwtje springen, zo vaak mogelijk plat op de grond gaan liggen en weer opstaan binnen 1 minuut.)


Hulp nodig

We kunnen ons heel goed voorstellen dat het een lastige situatie is en dat jullie veel vragen en onzekerheden
hebben. Gelukkig zijn er een hoop mensen die jullie kunnen bijstaan.
De GGD, het Rode Kruis en de gemeente staan voor je klaar.
Download deze folder met meer informatie en handige telefoonnummers.

Hulp nodig of vragen?