Effectief thuiswerken

effectief thuiswerken

Iedereen die thuis kán werken, moet thuiswerken. Premier Rutte blijft dit benadrukken en gelukkig geven de meeste mensen hier gehoor aan. Maar voor veel mensen blijft het lastig om een goede balans te vinden in het thuiswerken en het managen van het gezin en het huishouden. Heel begrijpelijk want waar werk en privé eerst duidelijk gescheiden was, is het nu best lastig om een mail te sturen terwijl er een kind zeurt om een koekje en de buren nog lekker aan het klussen zijn.

We hebben een aantal tips voor je om stressvrij en productief thuis te werken.

 
1. Creëer een fijne werkplek


Door een werkplek in te richten wordt de lijn tussen werk en privé weer wat duidelijker. Niet iedereen heeft voldoende ruimte voor een bureau, maar zelfs als je noodgedwongen aan de eettafel moet werken, kun je daar zorgen voor een goede stoel, een goed scherm en voldoende licht. Heb je veel last van omgevingsgeluiden? Zet dan tijdens het werken een goede koptelefoon op met of zonder zachte muziek. Vraag desnoods je werkgever om hulp bij het inrichten van je werkplek. Is het werk klaar? Zet dan alles uit en leg je papieren en kantoorartikelen aan de kant.

 

2. Kleed jezelf aan.


De weg van je bed naar je laptop is enorm kort als je thuiswerkt. De verleiding om in je pyjama achter je laptop te kruipen is groot. Maar onthoud: als je jezelf aankleed, dan komt je hoofd ook beter in de werksfeer.

 

3. Maak een planning.


Dit geeft je een doel en geeft structuur aan je dag. Noteer je taken op een to-do lijst en streep elke taak af wanneer die is afgerond. Dat geeft een voldaan gevoel! Houd ruimte in je planning voor een pauze, een wandelingetje of het ophangen van de was. 

 

4. Plan pauzes.


De een werkt thuis veel harder dan op kantoor terwijl de ander zich door alles laat afleiden. Besef dat je op kantoor ook niet 8 uur lang geconcentreerd bezig bent en dat pauzes juist goed zijn voor je productiviteit. Plan dus dagelijks 2 á 3 korte pauzes van ongeveer 10 minuten in en 1 pauze van minimaal een half uur om te lunchen. En met lunchen bedoelen we dus niet een broodje eten achter je computer. Ga even naar buiten of eet gezellig samen met de kinderen.

 

5. Maak afspraken met je gezin.


Fijn dat je thuis bent, maar dat betekent niet dat je de hele dag voor je kids kan zorgen of uitgebreid het huis kan schoonmaken. Je bent aan het werk. Maak met het gezin afspraken over het verdelen van de taken en wanneer jij niet gestoord kan worden. Zorg dat kinderen weten wanneer het werktijd is en wanneer het gezinstijd is door een planbord op te hangen met pictogrammen voor de kleintjes.

 

6. Blijf leuke dingen plannen


Langdurig thuiszitten heeft effect op je sociale contacten en je humeur. Bij de een meer dan de ander, maar onderschat dit niet. Het gebrek aan leuke activiteiten zoals een avondje uit, familiebezoek en dagjes naar de dierentuin of pretpark maakt dat elke dag hetzelfde lijkt en je maar weinig hebt om naar uit te kijken. Probeer dus actief leuke activiteiten thuis te plannen. Een video-vrijmibo met je collega’s, een digitale burenborrel of een spelletjesavond met je gezin. Het zijn kleine dingen maar ze houden de sfeer er toch een beetje in.

Hulp nodig of vragen?