Start project Jonge Mantelzorgers

Logo CJG DAL

Aftrap op Theda Mansholt College

Op 16 november jl. heeft de aftrap plaatsgevonden van het project Jonge Mantelzorgers op het Theda Mansholtcollege in Delfzijl. Een aantal sprekers, waaronder wethouder Bé Schollema, hebben tijdens de aftrapbijeenkomst aandacht gevraagd voor kinderen en jongeren die opgroeien met iemand die zorg nodig heeft. DJ JM van HWM was aanwezig om de aftrap muzikaal te ondersteunen.

Wethouder Bé Schollema: '1 op de 10 kinderen in Nederland groeit op in een situatie waarin een gezinslid zorg nodig heeft. Dit kan bijvoorbeeld een zusje/broertje zijn met een lichamelijke ziekte, een vader die verslaafd is, een moeder die vaak somber is of een broertje dat nooit rustig kan zijn. Kinderen moeten dan thuis vaak meehelpen of zorgen voor dit gezinslid. In veel gevallen is dit geen probleem en vinden ze het juist fijn om iets voor een ander te kunnen doen. Soms zijn er ook jonge mantelzorgers die zich zorgen maken over dit gezinslid of doordat ze moeten meehelpen, niet toekomen aan hun huiswerk, sport of hobby.

Door dit project willen we in contact komen met kinderen en jongeren die mantelzorg bieden aan een gezinslid. En samen met hen en professionals ontdekken wat zij nodig hebben om zich goed te (blijven) ontwikkelen en gelukkig op te kunnen groeien.'

Project

Projectleider Maja Dijkstra: 'De gemeenten Appingedam, Loppersum en Delfzijl willen graag een beter beeld krijgen van de jonge mantelzorgers in hun gemeentes. Wat zijn de behoeften? Wat zouden ze graag willen? En hoe kunnen we ze het beste ondersteunen?

Het jongerenwerk van de SWD start daarom in opdracht van het CJG DAL-gemeenten met het geven van gastlessen aan de leerlingen op het voortgezet onderwijs. Om meer zicht te krijgen op de doelgroep, maar ook om hen erkenning en ondersteuning te geven, zodat ook zij gezond op kunnen groeien. Daarnaast zullen er gastlessen worden gegeven op het basisonderwijs in de DAL-gemeenten, komt er een werkplaats en focusgroep voor maatschappelijke organisaties. Zodoende zorgen we ervoor dat we ons én specifiek op de jonge mantelzorgers richten, maar dat we ook de gezinnen waarin deze kinderen en jongeren opgroeien erbij betrekken. Binnen het project wordt er samengewerkt met Zorgketen Oosterlengte en Mezzo.'

Informatie

Voor meer informatie over dit project omtrent jonge mantelzorgers kunt u contact opnemen met Maja Dijkstra van de Stichting Welzijn en Dienstverlening. Tel: (06) 109 547 87 of m.dijkstra@s-w-d.nl.