Sociale weerbaarheidstraining

friends

Voor kinderen vanaf 8 jaar

Voor kinderen vanaf 8 jaar is er KIES (Kinderen In Echtscheiding Situaties). KIES besteed aandacht aan de gevolgen van een scheiding en de impact die het heeft op de kinderen en ouders. De KIES-coaches helpen de kinderen bij het beter begrijpen van de scheiding, hoe ze om kunnen gaan met de veranderingen en hoe ze het een plekje kunnen geven. Tijdens KIES worden verschillende werkvormen gebruikt: gesprekken, spel en creatieve activiteiten. Door elke week met elkaar te praten en ervaringen uit te wisselen, krijgt uw kind vanzelf veel tips en goede raad.

Scheiden is voor niemand leuk. Maar als het niet anders kan, dan moeten ouders én kinderen in ieder geval de steun krijgen die nodig is om op een goede manier uit elkaar te gaan. Omdat het welzijn van de kinderen altijd centraal moet staan, is het belangrijk dat de juiste afspraken worden gemaakt voor de verdere opvoeding van het kind.

Cijfers

Per jaar zijn ongeveer 70.000 minderjarige kinderen betrokken bij een scheiding van hun ouders. Gelukkig gaat het met veel kinderen na een scheiding goed, maar scheiden kan een negatieve invloed hebben op de ontwikkeling van kinderen. Vooral als er veel conflicten zijn tussen de ouders en er onvoldoende aandacht is voor de belangen en begeleiding van de kinderen. Ongeveer een derde van de kinderen krijgt als gevolg van een scheiding te kampen met problemen.

Gevolgen

Bij een scheiding hebben kinderen de steun van hun ouders extra hard nodig, want ook zij kunnen flink in de war zijn en weten niet wat er gaat gebeuren. Kinderen kunnen lang blijven hopen dat ouders weer bij elkaar komen. De breuk tussen hun ouders bezorgt kinderen verdriet. Zelfs als ze blij zijn dat de ruzies ophouden. Een scheiding betekent voor kinderen ‘verlies’ van het vertrouwde gezin als veilige basis en van de dagelijkse aanwezigheid van beide ouders. Ook zijn ouders vaak zo in beslag genomen door hun eigen problemen dat er weinig aandacht voor de kinderen overblijft. Kinderen kunnen daarnaast met grote veranderingen te maken krijgen: een minder goede financiële situatie, een verhuizing, verandering van school en spanningen in de familie. Dit veroorzaakt bij kinderen een groot gevoel van machteloosheid.

Hulp

Wanneer u als ouders te maken krijgt met een scheiding en u zoekt ondersteuning, neem dan contact op met het CJG via onderstaande gegevens.

Deelname is gratis. Indien je vragen hebt over de training kun je rechtstreeks terecht bij Cadanz Welzijn, vakgroep Jeugd en Gezin. Het telefoonnummer van Cadanz is:  0596-745024 en het e-mailadres: jeugdengezin@cadanzwelzijn.nl.

Bij jou in de buurt