Opvoeden is samenwerken

Juf

Zijn jouw kinderen al weer helemaal terug in het ritme van elke dag naar school? Als een kind zich veilig voelt in de klas en bij de leerkracht, dan zal het meestal met plezier naar school gaan. Om een beetje in de gaten te houden hoe het met je kind gaat, is het aan te raden tijdig even kennis te maken met de juf of meester. Zij kennen je kind soms bijna beter dan jij. 

Het netwerk rond een kind

En hoe vaak gaan jouw kinderen naar de opvang, naar een club of een sportvereniging? Hoe goed ken je die opvangmedewerkers, club- en sportcoaches. Want ook zij hebben een rol in de opvoeding van jouw zoon of dochter. Nu is het natuurlijk echt niet nodig om met iedereen in het netwerk rond je kinderen maandelijks te vergaderen over hun ontwikkeling, maar het is wel goed om af en toe even contact met hen te leggen. Op die manier weet je zeker dat zij jou weten te vinden als er iets speelt en kun jij een beetje op de hoogte blijven van het welzijn van je kind in de situaties buitenshuis.

Kinderen zijn buiten vaak anders dan thuis

Kinderen laten thuis namelijk vaak ander gedrag zien dan thuis. Sommigen zijn thuis druk, dominant en praten makkelijk en veel, terwijl ze in de klas stil en teruggetrokken zijn. Andere kinderen lijken juist in contact met anderen heel stoer en sterk, maar dit kost ze zoveel energie dat thuis alle opgekropte emoties eruit komen. Door van tijd tot tijd contact te houden met de mensen in het netwerk rond je kind, ontdek je dit soort patronen in het gedrag van je kinderen en kun je ze helpen hier meer balans in te vinden. 

Alleen het beste is goed genoeg

Ouders stellen zich vaak van nature beschermend op over hun kinderen. Ze willen natuurlijk dat hun kind de beste begeleiding, het beste onderwijs en de beste training krijgen. En daarbij willen ze dat hun kinderen veilig zijn, hun talenten kunnen ontwikkelen en een actief onderdeel zijn van de groep. Als je het gevoel hebt dat aan een van die voorwaarden niet wordt voldaan op school of bij de voetbalclub dan kan je dat direct ontzettend boos maken. Begrijpelijk maar in plaats van direct woedend te bellen of te mailen, kun je beter even kalm nagaan waar jij denkt dat het misgaat en dan in gesprek met de docent, begeleider of trainer samen zoeken naar een oplossing.

Van samenwerken wordt je kind alleen maar beter

Door samen te werken met het netwerk rond je kinderen, leer je je kind beter kennen en kun je ze beter helpen dan als je alles alleen probeert te doen. Je kinderen zullen er alleen maar beter van worden.