Opa’s en oma’s, bedankt!

Opaoma actie foto1

Opa’s en oma’s zijn geweldig! En misschien wel belangrijker dan je dacht. Ze spelen namelijk een bijzondere rol in het leven van je kinderen. En in veel gevallen helpen ze jou, als ouder, ook regelmatig uit de brand door op te passen. Daarom zetten wij de komende weken alle opa’s en oma’s eens flink in het zonnetje. Daarnaast hebben we een leuke winactie bedacht met een mooie prijs. Daarover vertellen we binnenkort meer. Houd onze website dus goed in de gaten.

Waarom zijn opa’s en oma’s zo geweldig?

Meestal denk je er niet echt over na of neem je ze voor lief. Ze zijn er gewoon en ze houden van je kinderen. Maar waarom zijn grootouders nou zo belangrijk voor kleinkinderen? Je kind voelt al snel dat zijn grootouders ‘erbij’ horen en hoeveel liefde zij geven. Dat maakt dat je kind zich bij hen vaak snel vertrouwd en veilig voelt. Dat is anders dan bij de andere contacten die een kind dagelijks heeft. Ze beseffen heel goed dat leerkrachten, klasgenootjes en vrienden van hun ouders ook ineens uit beeld kunnen verdwijnen. Maar van de liefde van opa en oma kunnen ze altijd op aan. Opa en oma zijn dus belangrijke hechtingspersonen voor je kind en spelen een belangrijke rol in de opvoeding.

Geduld en aandacht

Terwijl het voor jou misschien een dagelijkse strijd is om al je taken in één dag te proppen, zitten grootouders meestal ruim in hun tijd. Hierdoor kunnen ze niet alleen veel aandacht aan hun kleinkinderen besteden, maar zijn ze vaak ook minder gestresst en hebben ze meer geduld. Ze nemen rustig de tijd om dingen te laten zien of uit te leggen. Die aandacht is voor kinderen heel fijn en belangrijk.

Wat zijn ze trots op hun kleinkind!

Tot slot zijn de meeste grootouders apetrots op hun kleinkinderen. Ze vinden het geweldig om tegen hun vrienden, buren en iedereen die het verder maar horen wil, te vertellen hoe fantastisch hun kleinzoon- of dochter is. Ook, of misschien wel juist wanneer dat kleinkind erbij staat. Het gevoel van erkenning dat grootouders de kinderen hiermee geven, geeft een enorme boost aan het zelfbeeld van een kind. En een positief zelfbeeld is iets waarvan bewezen is dat dit bijdraagt aan het latere succes van een mens. Zowel in werk als in relaties en vriendschappen.

Ook wel eens irritaties

Het is dus duidelijk dat de band met grootouders belangrijk is voor kinderen. Dat wil niet zeggen dat de samenwerking met je (schoon)ouders altijd even makkelijk is. Veel ouders geven aan dat ze het gevoel hebben dat de grootouders zich teveel met de opvoeding bemoeien, of hun autoriteit saboteren door dingen goed te vinden die van vader en moeder niet mogen. Zo kunnen er behoorlijk wat irritaties ontstaan. Het is dus belangrijk om hier vanaf het eerste moment duidelijke afspraken met elkaar over te maken. Zet afspraken en huisregels desnoods ook nog op papier zodat er later geen discussie over ontstaat. Waardeer elkaars unieke rol in de opvoeding en onthoud dat het uiteindelijk allemaal gaat om de gedeelde liefde voor jullie (klein)kind.