Omgaan met online verleidingen

Verleidingen. Ze zijn overal om ons heen maar zodra je een scherm aanzet, word je ermee overladen. Zeker kinderen zijn behoorlijk gevoelig voor verleidingen. Het is goed als ze leren deze te herkennen en om hiermee om te gaan.
Korting, sale en speciale aanbiedingen
Online verkopers doen er alles aan om jou en in sommige gevallen ook jouw kinderen te verleiden. Soms met kortingsacties, sale of speciale koopdagen zoals vorige week Black Friday en Cyber Monday. Maar ook door slim te adverteren via sociale media. Veel mensen zijn daar gevoelig voor en kopen meer dan ze anders zouden doen.
Gegevens als betaalmiddel
Kinderen hebben vaak minder of geen mogelijkheden om spullen te kopen maar ook dan zijn zij een interessant doelwit voor adverteerders. Bijvoorbeeld door extra mogelijkheden in games aan te bieden in ruil voor gegevens. In veel gevallen hebben zij niet direct kwaad in de zin maar helaas zijn er ook mensen met minder goede bedoelingen die online kinderen proberen te verleiden. Het is dus goed om met je kinderen te praten over het omgaan met verleidingen online.
Snelle onbewuste beslissingen
Het is niet gek dat we gevoelig zijn voor (online) verleidingen. Onbewust nemen we snelle beslissingen wanneer we het gevoel hebben anders een unieke kans mis te lopen of er niet bij te horen als veel andere mensen het ook hebben. Zeker nu we alles met een of twee muisklikken kunnen bestellen is de tijd tussen verleiding en een druk op de bestelknop zo kort dat je wel heel erg oplettend moet zijn om te beseffen wat er eigenlijk gebeurt. Vaak praten we dat achteraf goed voor onszelf door te zeggen: ‘Maar het is zo’n goede deal’, of: ‘Voor een keertje moet het toch wel kunnen’. Kinderen denken hier meestal überhaupt niet over na aangezien hun hersenen nog nauwelijks in staat zijn de gevolgen van hun gedrag te overzien.
Een handige checklist voor kinderen
Met deze checklist kun je ze leren bewust om te gaan met (koop)verleidingen
- Is dit reclame?
Soms lijkt reclame niet op reclame maar is het dat wel. Om hierachter te komen moet je jezelf de vraag stellen: Moet ik iets doen om iets te krijgen? Als het antwoord ‘ja’ is, kun je ervan uitgaan dat het reclame is. - Is dit echt wel ‘gratis’?
Het woord ‘gratis’ is een grote verleider. Gratis kaarten voor een concert, gratis toegang tot een verborgen leven, gratis stickers of andere hebbedingetjes. Helaas is er maar weinig in het leven écht gratis. Ook wanneer je er geen geld voor hoeft te geven, zijn er nog veel meer manieren om te ‘betalen’. Bijvoorbeeld met je e-mailadres of andere persoonlijke gegevens. Zodra je iets moet geven om iets te krijgen moet je opletten. De ander heeft iets van je nodig en de reden is niet altijd duidelijk. - Neem een time-out bij twijfel
Vaak helpt het om, vóór je op ‘Akkoord’ of een andere knop drukt, even stil te staan: heb ik dit écht nodig? Vind ik dit volgende week nog steeds leuk? Neem een time-out als je twijfelt en ga even iets heel anders doen. Een uurtje later kun je beter beoordelen of het écht een goed aanbod is. - Vraag het aan je ouders
Als je twijfelt is daar vast een goede reden voor. Het is dan slim om het met een van je ouders te bespreken. Samen kunnen jullie het aanbod bekijken en beslissen of het veilig en zinvol is. - Bij twijfel, niet doen
Hoe verleidelijker iets wordt aangeboden, hoe groter de kans dat de aanbieder iets van je wil. Soms is dat heel duidelijk: geld verdienen door iets te verkopen, maar soms is het doel helemaal niet zo duidelijk. Merk je dat je heel erg verleid wordt om iets te ‘kopen’ maar is niet duidelijk wat je er eigenlijk precies voor terug moet geven of waarom, dan is het vaak verstandiger om het niet te doen dan het risico te nemen.
Artikel gebaseerd op informatie van het Nibud