Kinderen horen meer dan je denkt

Kinderen horen meer dan je denkt

Je hebt vast het spreekwoord ‘Kleine potjes hebben grote oren’ gehoord. Kinderen vinden het vaak heel interessant om mee te luisteren naar de gesprekken tussen volwassenen. Dat laten ze echter lang niet altijd merken. Daardoor kun je als ouder nog wel eens denken dat je een privégesprek aan het voeren bent en dus niet echt let op de inhoud van je gesprek. 
 

Wel horen maar niet snappen

In heel veel gevallen is dat geen probleem. Je kinderen zijn meestal echt niet geïnteresseerd in de gesprekken die over je werk gaan of over een kapotte wasmachine. Maar zeker als ze merken dat het een onderwerp is wat bij jou emoties oproept, spitsen ze hun oortjes. Daardoor pikken ze allerlei informatie op die ze maar gedeeltelijk begrijpen maar die ze op hun eigen manier proberen uit te leggen. Hier kan het nog wel eens misgaan. Daarnaast kan jouw gesprek veel vragen bij ze oproepen die ze niet altijd durven te stellen. Tot slot kunnen ze jouw mening over bepaalde ingewikkelde onderwerpen over gaan nemen zonder dat ze echt snappen waar het over gaat. 
 

Iedereen vindt er iets van

Het afgelopen jaar beheerste corona het grootste deel van de gesprekken tussen volwassenen. Gevoelens van bezorgdheid, verwarring, boosheid en angst kwamen daar steeds vaker bij kijken. Naarmate het langer duurde en er steeds vaker onduidelijkheid was over de regels en hoe het nu precies zat met dat vreemde virus, maakte dat de discussies hierover vaak feller dan ooit. Buren, vrienden en familieleden die allemaal probeerden wijs te worden uit alle informatie en hun eigen mening te vormen, stonden regelmatig lijnrecht tegenover elkaar over onderwerpen als de beslissingen van de regering, de betrouwbaarheid van de media en over de ernst van het virus.  
 

Je kinderen kijken naar jou

Als ouder wil je graag dat je kinderen naar je luisteren en doen wat jij zegt, maar vaak heb je het gevoel dat ze helemaal niet luisteren en juist precies het tegenovergestelde doen van wat je zegt. Heel frustrerend. Maar juist wanneer jij in gesprek bent met anderen kijken en luisteren je kinderen aandachtig naar wat jij doet en zegt. Hun gedrag, gevoel en hun mening wordt dus enorm beïnvloed door het voorbeeld dat jij ongemerkt geeft. Het is belangrijk dat je je hiervan bewust bent. Want de dingen die jij tegen je vrienden zegt, zijn misschien niet altijd de dingen die je aan je kinderen wil meegeven. Daarnaast kunnen jouw emoties je kinderen bang of ongerust maken, zelfs als dat helemaal niet nodig is. 
 

Bewust praten en kiezen

Wanneer je kinderen in de buurt zijn terwijl jij een serieus gesprek voert met een andere volwassene is het dus goed om je steeds bewust te blijven van wat je zegt. Let op je taalgebruik en probeer de emoties niet de overhand te laten krijgen. Besef ook dat kinderen vaak dingen veel letterlijker opvatten dan jij ze bedoeld; een uitspraak als “Ik kon die man die in de supermarkt veel te dichtbij kwam staan wel vermoorden!!” wordt door je zoon of dochter misschien als heel agressief ervaren terwijl jij alleen wilt aangeven dat je geïrriteerd was. 

Maak soms ook bewust de keuze om bepaalde gesprekken niet te voeren in het bijzijn van de kinderen. Dat geldt niet alleen voor gesprekken met mensen buiten het gezin maar ook met je partner. Merk je dat jullie in een discussie terecht komen die niet geschikt is voor de oren van een kind, stop dan het gesprek en spreek een ander moment af om verder te praten.
 

Wees open en stel gerust

Denk je dat je kind misschien toch iets heeft opgevangen wat niet zo geschikt was, praat er dan over met hem of haar. Vraag of ze begrepen waar het gesprek over ging, wat ze ervan vonden en of ze er misschien vragen over hebben. Op die manier geef je je kind de ruimte om zelf een mening te vormen en eventuele zorgen uit te spreken. Geef eerlijk antwoord op de vragen maar zonder teveel in details te treden. Dit maakt het allemaal nog ingewikkelder. En tot slot: stel je kind gerust. Leg uit dat gesprekken tussen volwassenen soms ingewikkeld zijn en dat het onderwerp ‘corona’ bij heel veel mensen vragen en emoties oproept maar dat dat niet erg is. Laat ze voelen dat ze bij jou veilig zijn en altijd terecht kunnen met hun vragen.