Jongeren in lock-down leidt tot meer eenzaamheid

Eenzaamheid onder jongeren

Eenzaamheid onder jongeren was er al, maar met de komst van het coronavirus is dat probleem groter geworden. Nu we deze week hoorden dat de tweede lock-down ook nog eens verlengd wordt tot minimaal begin februari maken wetenschappers zich ernstig zorgen over de psychologische en sociale gevolgen dit heeft op de ontwikkeling van pubers en jongeren. 
 

Somberheid en sociale isolatie

Een belangrijk doel van de puberteit is het loskomen van je ouders, eigen keuzes maken, je eigen grenzen verkennen en meer kijken naar de voorbeelden van leeftijdsgenoten dan van volwassenen.

En juist al díe dingen worden door de corona-maatregelen en de lock-down behoorlijk ingewikkeld gemaakt. Want hoe maak je je los van je ouders, als je verplicht de hele dag met hen in een huis moet zitten? En hoe leer je van je vrienden als je niet met hen af mag spreken?

Het gebrek aan sociale contacten en (sport)activiteiten buiten het gezin leidt bij veel jongeren tot somberheid, sociale isolatie en zelfs depressie. In veel gezinnen lopen de ruzies steeds hoger op en gaan jongeren vaker toch naar buiten om met meerdere vrienden af te spreken. Niet goed maar heel begrijpelijk.
 

Goedbedoelde maar zinloze initiatieven

Ook voor ouders is het een frustrerende situatie. Je puber hangt, gamet, slaapt en zodra je er iets van zegt krijg je een grote mond of word je gewoon volledig genegeerd. Al je goede ideeën om iets leuks te gaan doen werden afgeserveerd als ‘saai’ of ‘belachelijk’.
Laten we meteen duidelijk maken dat jongeren niet gemotiveerd zijn om mee te doen aan de goedbedoelde initiatieven van volwassenen. Of het nu van ouders, de school of de gemeente komt; ze tonen geen interesse. Online disco’s, online café’s en online game wedstrijden georganiseerd door iedereen boven de 35 worden eigenlijk niet bezocht. 
 

Jongeren willen niet volgen, maar vernieuwen. 

Het belangrijkste kenmerk van jongeren is dat ze het ‘anders willen doen’. Ze willen vernieuwen en hun eigen stempel drukken op de maatschappij. En dat is niet alleen belangrijk voor hun persoonlijke ontwikkeling maar ook voor de ontwikkeling van de wereld. Door hun creativiteit en wens om dingen anders te doen dan de generatie voor hen, bedenken en ontwerpen ze nieuwe technieken, technologieën en trends die in de toekomst de norm worden.
 

Luisteren is het toverwoord

Terug naar de situatie thuis; wat kun je doen om je puber te stimuleren én de sfeer in huis een beetje leefbaar te houden? De belangrijkste les is wel om vooral niet te gaan zeggen wat JIJ vindt dat je puber moet doen maar vragen wat HIJ/ZIJ wil. Daag ze uit om iets nieuws te ontdekken, maken of ontwerpen zonder te sturen op de inhoud. Laat daarnaast merken dat je hun mening respecteert en bereid bent om af en toe je eigen mening voor hen aan de kant te zetten. Luisteren is echt het toverwoord in het contact tussen ouders en pubers. En probeer vervolgens niet hun zorgen en klachten weg te wuiven met allerlei opgewekte en positieve opmerkingen als: “ah joh, valt wel mee” of “ga gewoon lekker even wandelen” maar toon oprecht begrip voor hun gevoel.
 

Hup! Naar buiten!

Dat gezegd hebbende is wel gebleken dat naar buiten gaan en bewegen écht helpt. Zonder jou en desnoods met frisse tegenzin. Fietsen, hardlopen, skaten of een potje basketballen; laat ze het zelf maar bedenken maar ‘schop’ ze dagelijks minimaal een uur naar buiten. Vaak voelen zowel jij als je puber zich daarna toch weer beter.

Maak je je toch zorgen over je kind of ben je ongerust over de effecten van de lock-down op zijn of haar ontwikkeling. Neem dan gerust contact met ons op bij de plek voor jongeren; Jimmy's.
Contactpersoon: Ferdi Uuldriks te bereiken op 06-81984990.