Hoeveel beeldschermtijd past bij jouw kind?

Hoeveel beeldschermtijd past bij jou kind?

Een gemiddeld kind van 4 zit regelmatig met een tablet op schoot filmpjes te kijken en spelletjes te doen. Best fijn want dan kun jij nog even rustig wat werk afmaken. Maar hoeveel schermtijd is verantwoord en wat is teveel?

Op zich is het prima als (oudere) kinderen zich af en toe vermaken achter een schermpje. Tijdens de spitsuren thuis, bij ziekte of in de vakantie kan het kijken naar de televisie of op een tablet ontspannend werken. Ook kan het leerzaam zijn. Maar als je kind urenlang alleen naar video’s op YouTube kijkt, is dat iets anders dan wanneer hij samen met jou naar een educatieve video kijkt. En onderuit gezakt zappen is wat anders dan samen een bordspel spelen.

Hoeveel schermtijd is gebruikelijk

De ideale hoeveelheid beeldschermtijd verschilt per leeftijd en per kind. Er zijn dus geen harde regels voor schermtijd, maar er zijn wel wat algemene richtlijnen te noemen:

  • Kinderen van 0 tot 2 jaar: maximaal vijf minuten per dag
  • Kinderen van 2 – 4 jaar: maximaal 30 minuten per dag
  • Kinderen van 4 – 6 jaar: maximaal 1 uur per dag (liefst 4 x 15 minuten)
  • Kinderen van 6 – 8 jaar: maximaal 1 uur per dag (liefst 2 x 30 minuten)
  • Kinderen van 8 – 10 jaar: maximaal 1 à 1,5 uur per dag.
  • Kinderen van 10 – 12 jaar: maximaal 2 uur per dag.
  • Kinderen 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur per dag.

Verbieden of loslaten?

Sommige ouders willen liever helemaal niet dat hun kind zich thuis bezighoudt met schermen. Maar met het simpelweg verbieden van schermtijd kom je er niet als ouder. Dan worden beeldschermen een verboden vrucht en gaat je kind uiteindelijk zijn eigen weg, zonder dat jij hem daarbij kunt begeleiden. Maar je moet het ook niet helemaal loslaten. Het is moeilijk voor kinderen om zelf te stoppen dus daar hebben ze jouw hulp bij nodig. Stel dus duidelijke grenzen, bijvoorbeeld in de vorm van een tijdslimiet. Hoe eerder je hiermee begint, hoe beter: het terugdraaien van gewoontes is altijd lastig.

Regels maken

Uit onderzoek is gebleken dat wanneer ouders duidelijke regels hanteren én daarnaast geïnteresseerd en emotioneel ondersteunend zijn, kinderen opgroeien tot onafhankelijke, vriendelijke kinderen. Het is dus goed om vanuit dat oogpunt afspraken (regels) te maken over schermgedrag, en deze ook naleeft. En dat je daarnaast interesse toont in wat je kind op het scherm doet.

Als kinderen jong (tot zes jaar) zijn, gaat het vooral om samen kijken en praten over wat hij ziet of doet op een scherm (emotionele ondersteuning). Als kinderen ouder zijn, zullen ze vaker alleen kijken. Toch is het ook als je kind ouder is belangrijk om afspraken te maken over wat hij kijkt en hoe lang. Stel je kind voordat je regels gaat bepalen eerst vragen, zoals: wat zou hij graag doen of kijken en op welke momenten? Bekijk dan of dat past bij jouw opvatting erover. Kinderen hebben vaak verrassende en verstandige ideeën. Zonde als je dat over het hoofd ziet. Bovendien, als je je kind betrekt bij het maken van regels, is de kans groter dat hij zich eraan houdt. Ook zal hij het waarderen als je interesse toont in wat hij doet door af en toe mee te kijken en vragen te stellen.

Slim trucje

Vindt je kind het lastig om te stoppen, word dan niet meteen boos. Geef je kind eerst een waarschuwing: ‘Over 5 minuten ga je stoppen met spelen’. Kijk vervolgens even mee met wat je kind aan het doen is en stel er vragen over, bijvoorbeeld: ‘Wat gebeurt er precies in dit spel?’ Zo ontstaat er een gesprek en komt je kind alvast een beetje los van het spel. Als je contact hebt, is het makkelijker om te zeggen dat het tijd is om aan tafel te gaan en zal je kind waarschijnlijk zonder drama beëindigen waar hij mee bezig is.

Pas de regels soms aan

Soms is het nodig om regels aan te passen. Regels die niet goed werken, zijn waarschijnlijk geen goede regels (meer). En als je kind ouder wordt, wil hij waarschijnlijk andere video’s zien of uitdagender games spelen. Bespreek als het nodig is wat de nieuwe regels worden en maak een duidelijke afspraak met je kind. En goed om te weten: het is makkelijker om een regel te versoepelen, dan andersom. Geef dus niet te veel vrijheid in één keer, maar verander de regels in kleine stapjes. Het kan fijn zijn om de nieuwe afspraak uit te schrijven en aan de muur te hangen. Worden de regels door je kind ter discussie gesteld, dan kun je hem er (letterlijk) op wijzen.

Bron: Ouders van Nu