Een klein gebaar kan het verschil maken

Een klein gebaar kan het verschil maken

Een kopje koffie bij de buurman, een spontane ontmoeting in de supermarkt en gesprekjes met leden van de kaartclub. Zulke contacten blijken belangrijker om eenzaamheid tegen te gaan dan gedacht. Maar om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, probeert iedereen zich nu zo goed mogelijk aan de RIVM-regels te houden, waaronder de 1,5 meter afstand en ‘geen bezoek, tenzij’. Veel opa’s en oma’s in Nederland hebben al maanden hun kinderen en kleinkinderen niet kunnen zien of knuffelen. Het gevoel geen verbinding meer te hebben met de mensen die je liefhebt, leidt tot eenzaamheid en depressie. In coronatijd is de groep eenzame ouderen verdubbeld, heeft SCP (8 september 2020) berekend. Misschien niet bij jullie grootouders, maar misschien wel bij die oude buurvrouw van een paar huizen verderop. Als maatschappij moeten we samen voor elkaar zorgen. Hoe kun je ouderen en alleenstaanden het gevoel blijven geven dat ze erbij horen? 
 

Mensen missen een praatje

Uit nieuw onderzoek van de Tilburg University blijkt dat het contact met mensen die iets verder van je af staan
(zoals kennissen en buren) belangrijker is dan tot nu toe gedacht in het verminderen van het gevoel van eenzaamheid. En juist dat contact is in het afgelopen jaar enorm afgenomen. “Mensen missen het praatje over het weer meer dan we dachten. Het lijkt daarnaast dus van belang om juist ook contact te zoeken met mensen die wat verder weg staan,”  zegt Gerine Lodder, één van de onderzoekers en gedragswetenschapper aan de Tilburg University. Het onderzoeksteam heeft onderzocht wat nu écht helpt om eenzaamheid tegen te gaan. 
 

Samen met de buurman de hond uitlaten

Iedereen zoekt naar zijn eigen manier om contact te houden met anderen. Sommigen videobellen, chatten of sturen
vaker een kaartje. Anderen bieden hulp aan een ander aan, gaan koken, tuinieren, sporten, bidden of mediteren. Het blijkt dat hoe meer activiteiten mensen ondernemen, hoe minder eenzaam zij zich voelen. Lodder: “Wat werkt voor de één, werkt niet per se werkt voor een ander. Mijn advies is daarom: experimenteer en kijk wat voor u werkt. Vraag bijvoorbeeld eens aan uw moeder of ze het leuk vindt als u met haar een taart gaat bakken of bel bij uw buurman aan om samen met hem een rondje met de hond te wandelen.”  

Op de campagnepagina www.eentegeneenzaamheid.nl staan meer voorbeelden en inspiratie over wat mensen kunnen doen om met een klein gebaar het verschil te maken voor een ander.

Minister Hugo de Jonge:
Juist in coronatijd is het belangrijk om naar elkaar om te blijven kijken. Zeker als het gaat om de ouderen in onze samenleving. Vraag je alleenstaande buurvrouw of je een boodschap voor haar kunt meenemen of bel je opa iets vaker om te vragen hoe zijn dag is geweest. Wat voor jou een kleine moeite is, kan voor een ander ontzettend veel betekenen. Blijf met elkaar in contact. Ook op 1,5 meter.”


Bron: www.rijksoverheid.nl