Denken voor je deelt

Selfies maken, video's en vlogs; we kunnen ons leven overal en op ieder moment vastleggen. Leuk voor later. Maar moeten we het ook altijd met iedereen delen? Ook dit is iets om als gezin bewust keuzes en afspraken over te maken.
Communicatie vroeger
De gemiddelde 40+-er kan zich nog levendig de tijd herinneren dat een telefoon thuis met een snoer vast zat aan de muur en dat vakantiefoto’s gedeeld werden met vrienden en familie door ze een fotoalbum in handen te drukken of ze op een eindeloze diashow te trakteren. Als een 40-er zich zorgen maakt praat hij daarover met een of twee goede vrienden onder het genot van een sterke kop thee. Ze kunnen genieten van een paar uur telefoon/computerloos ontspannen.
Communicatie nu
De gemiddelde tiener deelt ieder uur zijn of haar activiteiten, gedachten, zorgen en grappen met de hele wereld. Ze posten een filmpje van zichzelf op Snapchat, een foto op Instagram en huilen uit bij vriendinnen in Whatsappgroepen. Ze ontmoeten nieuwe vrienden en nieuwe liefdes online en zijn bijna 24 uur per dag bereikbaar per telefoon, mail en social. Ze swipen, appen, snappen, tweeten en liken wat af.
Soms bewust niét delen
Die kloof tussen Generatie X en Generatie Z wil thuis nog wel eens voor spanningen zorgen. Ouders zijn doorgaans veel meer bezig met hun privacy dan hun kinderen. Die vinden dat hopeloos ouderwets en zinloos. Toch is het wel belangrijk dat ook kinderen leren om bewust te delen én soms ook bewust niet te delen. En vooral dat stukje bewustzijn is belangrijk om met je kind te bespreken.
Delen is namelijk leuk maar teveel of gevoelige informatie delen kan gevaarlijk zijn. Het geeft onbekenden de mogelijkheid om die informatie te misbruiken. Ze kunnen je kind ermee chanteren, hun identiteit stelen of zelfs fysiek je kind benaderen met alle gevolgen van dien. Je kind moet dus leren over deze risico’s na te denken en ze kleiner te maken door niet alles maar met iedereen te delen.
Cybercriminelen verzamelen gegevens
Een bankrekeningnummer, pincode en huisadres liggen redelijk voor de hand, maar ook een e-mailadres en telefoonnummer is waardevolle informatie voor criminelen. Ook dit zijn dus gegevens die kinderen moeten beschermen. Er zijn ook cybercriminelen die proberen zoveel mogelijk gegevens te verzamelen over een kind: hun hobby’s, sporten en de vrienden en familieleden waar ze vaak contact mee hebben. Je wil dus dat je kind een beetje voorzichtig is wanneer het online in chats benaderd wordt en kritisch is over wie er met ze praat.
Afspraken met het hele gezin
Omdat voor kinderen deze online manier van contact maken doodnormaal is zullen zij jouw zorgen hierover misschien niet altijd serieus nemen. Ouders hebben altijd wel iets te zeuren, nietwaar? Het is dus beter om als gezin samen afspraken te maken over wat jullie delen met anderen en welke informatie achter jullie voordeur blijft. Bijvoorbeeld: geen blote foto’s, geen filmpjes van feestjes thuis, geen beelden waarop jullie adres duidelijk herkenbaar is en geen beelden van gezinsleden die hier geen toestemming voor hebben gegeven. Daarnaast kun je afspreken dat jullie, behalve de overduidelijke privacygevoelige gegevens als rekeningnummers, ook geen intieme details over jullie leven delen met mensen die je niet kent. Heb je zorgen, problemen of vragen waar je thuis niet over kunt of wil praten, spreek dan af dit alleen live te bespreken met iemand die je kent en vertrouwd.