De verhalen van opa en oma

De verhalen van opa en oma

De komst van internet, telefonie, vliegtuigen en nog zoveel andere dingen, hebben de wereld voorgoed en in rap tempo veranderd. Dingen die nu normaal lijken, waren dat vroeger, in de tijd van opa en oma, helemaal niet. Daarom is het leuk en leerzaam voor kinderen om te luisteren naar de verhalen van opa’s en oma’s. Het leert ze over hoe het leven vroeger was, laat ze inzien welke gemakken zij nu hebben, of juist welke uitdagingen. 

Of je kinderen hun opa en oma nu vaak zien of niet, het blijven altijd belangrijke mensen in hun leven. Ze bieden namelijk een nieuw perspectief op het leven dat je kinderen kennen. Om de gesprekken tussen je kinderen en hun opa’s en oma’s te stimuleren, hebben we een aantal leerzame gespreksonderwerpen voor je op een rijtje gezet: 

Thuis: kinderen kennen hun eigen thuissituatie vaak goed. Ze weten hoe hun huis, tuin en slaapkamer eruit zien. Maar opa en oma groeiden waarschijnlijk heel anders op, in gedeelde slaapkamers, in een huis zonder televisie. Misschien zelfs wel zonder koelkast! Misschien kunnen je kinderen samen met opa en oma tekenen hoe hun huis er vroeger uit zag. Dat zorgt voor een leuk, creatief én leerzaam moment. 

School:

als je kinderen al naar school gaan, is het leuk om te vragen hoe de schooldagen van opa en oma eruit zagen. Welke vakken kregen zij? Gingen jongens en meisjes samen naar school? Wat deden ze in de pauze? Omdat dit dicht bij de belevingswereld van je kind zit, zal hij of zij gemakkelijk vragen stellen. 

Vrije tijd:

kinderen besteden hun vrije tijd tegenwoordig soms aan technische apparaten als een spelcomputer of televisie. In de tijd van opa en oma was dat wel anders! Vraag ze wat voor spelletjes ze buiten deden, of wat ze deden op een regenachtige dag. Misschien brengt het je kind wel op de leukste ideeën. 

Technologie:

voor jouw kinderen is het heel normaal dat er een tablet op tafel ligt en papa en mama altijd gebeld kunnen worden. Maar misschien herinneren opa en oma zich nog hoe het was toen zij voor het allereerst een televisie kregen thuis. Vraag eens welke programma’s ze keken? Of wat hun eerste mobiele telefoon was? Sommige oude programma’s kan je nog terugvinden op het internet. Dan kunnen je kinderen die samen met opa en oma kijken; gezellig! 

Zoals je ziet zijn er meer dan genoeg gespreksonderwerpen waar je kinderen het met opa en oma over kunnen hebben. Maak daar gezellige momentjes van, die zullen ze later altijd koesteren.