Cursusaanbod

Thema week van de opvoeding

Opgave/aanmeldformulier cursus, training of voorlichting

Voor de onderstaande activiteiten kun je je zelf, of je kind opgeven door dit formulier Aanmeld-/opgaveformulier in te vullen en te mailen naar sociaalplein@eemsdelta.nl. Je kunt ook met ons bellen, dan helpen wij je met de aanmelding.  

In de 'Agenda' op de homepage zie je ook verschillende activiteiten welke worden georganiseerd en al ingepland zijn.

Ouderbegeleiding Druk en Dwars

Start doorlopend het jaar.

In elk gezin zijn er situaties waarin kinderen zich onrustig, dwars, druk en pittig kunnen gedragen. Is er bij jou thuis vaak sprake van deze situaties en zou je hier graag handvatten voor ontvangen? Dan is de ouderbegeleiding van Druk & Dwars misschien iets voor jou. Samen met jou proberen wij je te helpen bij het verminderen van opvoedstress en het omgaan met het drukke en dwarse gedrag van jouw kind. Je krijgt hierbij veel praktische handvatten en er is uiteraard ruimte om ervaringen te delen.

De ouderbegeleiding vindt plaats in zeven wekelijkse groepsbijeenkomsten van maximaal 4 ouderparen. Alleenstaande ouders zijn uiteraard ook van harte welkom. De cursus is voor ouders van kinderen tussen de 4 en 12 jaar. De bijeenkomsten duren ongeveer twee uur.

We starten elke keer met een cursus als we voldoende aanmeldingen hebben. Wanneer je geïnteresseerd bent in deze cursus, nodigen we je van harte uit om een kijkje te nemen op onze website: www.drukendwars.nl. Hier kun je het aanmeldingsformulier invullen waarna we zo snel mogelijk contact met jou opnemen om een gesprek te plannen.

Heb je nog vragen, dan kun je contact opnemen met Dagmar Slager van het Centrum voor Jeugd en Gezin Eemsdelta: d.slager@delfzijl.nl of 06-25751518.

Opvoedingsondersteuning (kortdurend)

Als je problemen ervaart in de opvoeding van jouw kind(eren) en je wilt daar graag hulp bij, zodat jouw gezin zo snel mogelijk weer in balans is, dan kun je contact opnemen met ons. Een van onze medewerkers zal bekijken wat er nodig is om die balans weer terug te krijgen. Zijn de moeilijkheden met een aantal gesprekken weer op te lossen, dan zal onze medewerker je daarover informeren. Dat noemen wij kortdurende opvoedingsondersteuning. In maximaal 10 gesprekken zal onze medewerker je helpen de moeilijkheden weer het hoofd te kunnen bieden. Bel of mail ons gerust als je hier meer over wilt weten.

KIES-training (Kinderen In EchtScheiding)

Voor kinderen tussen 8 en 12 jaar (KIES: Kinderen In EchtScheiding). Scheiden is voor niemand leuk. Maar als het niet anders kan, dan moeten ouders én kinderen in ieder geval de steun krijgen die nodig is om op een goede manier uit elkaar te gaan. Omdat het welzijn van de kinderen altijd centraal moet staan, is het belangrijk dat de juiste afspraken worden gemaakt voor de verdere opvoeding van het kind. Lees hier meer.. 

Sociale weerbaarheidstraining

Een training van 10 weken voor alle kinderen van 7 tot 12 jaar, woonachtig in de gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum die beter voor zichzelf willen opkomen. Elk voorjaar en najaar starten we een training.

Kosten en aanmelden: Aan deze training zijn geen kosten verbonden. Voor vragen over de training kun je rechtstreeks terecht bij Cadanz Welzijn, vakgroep Jeugd en Gezin. Het telefoonnummer van Cadanz is:  0596-745024 en het e-mailadres: jeugdengezin@cadanzwelzijn.nl.

Ondersteuning kinderen/jongeren i.v.m. spanningen, ruzies thuis of huiselijk geweld

Download en bekijk de flyer hier. (PDF)

Aanmelden kan via een aanmeldformulier. Klik hier /download/1341-aanmeldformulier-cursussen-huiselijk-geweld-ruzies-en-spanningen-thuis.doc

 

HELP, mijn kind gebruikt - VNN

Cursus voor ouders en opvoeders.

Heeft u een of meerdere kinderen waarbij problemen ontstaan door alcohol, drugs, gokken of gamen? Maakt u zich hier zorgen over? Wilt u deze onderwerpen in het gezin bespreken? Wilt u weten wat voor regels en grenzen u kunt stellen?

Geef u op of kijk voor meer informatie op vnn.nl/oudercursus of bel met Voorlichting & Preventie 088-2343434. Deelname is gratis.

Doe-praatgroep voor kinderen 8 jaar - 12 jaar - VNN 

...'Koen: Het is bij mij thuis anders dan bij mijn vriendjes'
...Heeft je vader of moeder een drank-, drugs- of psychisch probleem?
...En wil je hierover praten met andere kinderen?

Meld je dan aan voor de doe-praatgroep via vnn.nl/doepraatgroep

Jongerengroep 16 jaar en ouder - VNN

'Tim: In de groep leerde ik hoe ik om kan gaan met ruzie en spanningen bij ons thuis'

  • Heeft je vader of moeder een drank-, drugs- of psychisch probleem?
  • En wil je hierover praten met andere jongeren?

Meld je dan aan voor de jongerengroep via vnn.nl/pubergroep

De Gezonde School en Genotmiddelen - VNN

Verslavingszorg Noord Nederland (kortweg VNN) biedt diverse activiteiten aan voor jongeren, docenten, ouders/opvoeders rondom het thema Genotmiddelen (alcohol en drugs o.a.). Meer informatie over het aanbod kun je hier vinden. 

Start nieuwe groep 2BE! vanaf 2 juni!       

2BE! is een project binnen het programma ‘Meer Kansen Voor Jongeren’ van het Oranje Fonds. In  het jaar 2018/2019 hebben ze 30 jongeren bereikt en daarvan is 50% uitgestroomd richting werk of opleiding. De jongeren namen deel aan een 10-weeks programma waar ze gewerkt hebben door middel van sport en workshops, aan o.a. het versterken van hun autonomie. In workshops hebben de deelnemers kunnen werken aan thema’s als begrenzen verleggen, sociale vaardigheden, zelfvertrouwen, weerbaarheid en werknemersvaardigheden en nog veel meer.. Sport en bewegen vormt de basis van het programma.

Wil je ook jongeren aanmelden? Dat kan! Ken je jongeren die:

  • Tussen de 16 – 27 jaar zijn
  • Al langere tijd thuis zitten, net uitgevallen zijn of dreigen uit te vallen van school
  • Niet weten wat ze willen of, waar ze goed in zijn
  • Vaak negatieve gedachten hebben, onzeker zijn
  • Beschikken over een klein(of niet gezond) netwerk (weinig vrienden)
  • Behoefte hebben aan een goede dag structuur
  • Graag weer iets van hun leven willen maken (toekomstperspectief) 

Wanneer dit profiel past bij de jongere, dan is hij of zij zeker geschikt om deel te nemen aan het programma. Als er een of meerdere van de bovenstaande punten passen bij een van je jongere, is hij of zij al geschikt. We gaan graag met de jongere(n) in gesprek om te kijken of ons aanbod bij hen past. We werken vanuit de behoefte van jongeren en willen door 2BE! helpen hun talenten te ontwikkelen en toekomstperspectief bieden, om zo de jongeren na de 10 weken te begeleiden naar een opleiding gaan volgen of werk hebben, soms is een, werk(ervaring)plek of dagbesteding hierbij een tussenstap.


Je kunt de jongeren aanmelden via: info@sport4connect.nl of via de tel 0646131425.
Kijk voor meer informatie op www.sport4connect.nl/2be 

PS: de jongere hoeft niet heel erg van Sport te houden. Het is een middel, geen doel!

Programma 'Nu Niet Zwanger'  

Het programma Nu Niet Zwanger ondersteunt kwetsbare (potentiële) ouders de regie te nemen over hun kinderwens. Door het gesprek aan te gaan over kinderwens, seksualiteit en anticonceptie. De gesprekken bieden passende begeleiding.

Nu Niet Zwanger is opgenomen in het landelijk programma Kansrijke Start.

Meer informatie?

Neem contact op met Lidwien Martens, lidwien.martens@ggd.groningen.nl / 06-51268775

Voor meer informatie over het programma Kansrijke Start? Neem dan contact op met Dagmar Slager, dagmar.slager@eemsdelta.nl, 0625751518 of Tina Talsma, tina.talsma@eemsdelta.nl

Hulp nodig of vragen?