Balans tussen scherm en buitenlucht

Balans tussen scherm en buitenlucht

De herfstvakantie staat voor de deur en voor menig kind is dat een prima gelegenheid om een week lang TikTok-filmpjes, YouTube-video's of Netflixfilms te kijken. Nu is het prima dat je kind tijd krijgt om te ontspannen, maar je wilt natuurlijk ook graag dat ze nog een beetje in beweging komen. Hoe zorg je dat je kinderen deze vakantie niet alleen maar achter een scherm zitten? 

De grootste verleiding wint

Als het aan je kind lag zou de keus waarschijnlijk snel gemaakt zijn en zou er van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat niet veel meer gedaan worden dan gamen, chatten en online filmpjes gekeken worden. Het scherm heeft nu eenmaal een enorme aantrekkingskracht op de meeste kinderen. Als ouder zul je dus aan de slag moeten en zorgen dat er een alternatief aanbod van activiteiten is dat net zo of zelfs aantrekkelijker is. Gelukkig is er inmiddels weer veel mogelijk en kun je vrij eenvoudig een programma samenstellen van leuke uitjes en bezigheden. 

Leren, bewegen en beleven

Niet ieder kind is hetzelfde en vindt dus ook niet persé hetzelfde leuk. Maar bijna ieder kind houdt van activiteiten die ze uitdagen en die iets nieuws of iets spannends brengen. Dus behalve het ‘gewone’ zwemmen, zou je ook iets spannenders kunnen aanbieden zoals een middagje naar de klimmuur of een survival parcour. Op steeds meer plekken in Nederland worden dit soort activiteiten aangeboden voor kinderen en zeker in de vakanties bieden buitensportorganisaties leuke acties aan om het eens te proberen. 

Ook voor het brein is er genoeg uitdaging te vinden; zo zijn veel musea steeds beter ingericht op kinderen en jongeren en bieden zij in de vakantie activiteiten aan die zowel leerzaam als leuk zijn. Een dagje naar NEMO in Amsterdam, Archeon in Alphen aan de Rijn of het nieuwe OYFO Techniekmuseum in Hengelo is gegarandeerd pret voor het hele gezin. Maar ook dichter bij huis valt genoeg te beleven. Op de website Kidsproof vind je een uitgebreide agenda van activiteiten bij jou in de buurt.

Slecht weer is geen probleem

Buitenlucht en vrije natuur om in te rennen, klimmen en spelen zijn natuurlijk de allerbeste vrijetijdsbesteding voor kinderen en een beetje wind of regen hoeft daarin echt geen belemmering te zijn. Maar de Hollandse herfst kan nogal wispelturig zijn, dus in sommige gevallen is het slim om ook een alternatief achter de hand te houden wanneer een herfststorm roet in het eten dreigt te gooien. Op die manier weet je zeker dat het weer geen excuus is om weer een hele dag op de bank te hangen achter een telefoon of tablet.

Chillen hoort erbij

Voor je nu meteen de hele vakantie voor je kinderen vol plant met uitjes, vergeet niet dat ook je kind de tijd moet krijgen om te niksen en te chillen. Het is per slot van rekening vakantie. Het is dus helemaal niet erg om je kinderen dagelijks een paar uurtjes te laten ontspannen achter een scherm. Een ‘pyjama-dagje’ is ook heerlijk. Niks moeten en zelf bepalen of en wanneer je je gaat aankleden. Zolang de schermtijd maar regelmatig wordt afgewisseld met leuke activiteiten die zowel hun brein als hun lichaam in beweging brengt, is er niks om je zorgen over te maken.