5 tips bij Sintstress!

foto: ANP
Krijg ik wel de cadeaus die ik wil? Kan Sinterklaas ons huis wel vinden? Ben ik wel lief geweest dit jaar? Sinterklaas is in de eerste plaats natuurlijk één groot feest, maar het levert bij kinderen ook veel stress op. Hoe ga je daar als ouder mee om?
Emmeliek Boost van Opvoeddesk is pedagoog en GZ-psycholoog en voor haar is 'decemberstress' een bekend fenomeen, zowel bij ouders als kinderen. Vijf tips voor hoe je hiermee omgaat:
1: Doseer Sinterklaas
"Het allerbelangrijkste is dat je Sinterklaas doseert", vindt Boost. "Kijk naar de leeftijd en het karakter van je kind. Bij kinderen onder de 3 jaar adviseer ik zo min mogelijk aandacht te geven aan Sinterklaas. Ze begrijpen er vaak nog weinig van. Bij kinderen tussen de 4 en 7 jaar is dat anders. Zij beleven het feest al veel bewuster en ook op school wordt er veel aandacht aan gegeven. Bij deze leeftijdscategorie is het belangrijk dat je kijkt naar het karakter van het kind."
"Als je kind extravert is en een allemansvriend, is er rondom Sinterklaas vaak weinig aan de hand. Maar is je kind introvert of een moeilijke slaper, dan moet je hem in deze tijd vaak wat extra beschermen", zegt Boost. "Laat je kind dan niet elke avond naar het Sinterklaasjournaal kijken of kijk het desnoods samen of overdag, in plaats van vlak voor het slapengaan. Ouders denken misschien: het Sinterklaasjournaal is toch leuk en voor kinderen gemaakt? Dat is ook zo. Maar het is ook heel spannend. Kinderen van die leeftijd halen realiteit en fantasie door elkaar. Alles wat er in het Sinterklaasjournaal gebeurt, is voor hen werkelijkheid."
2: Maak het jezelf niet te moeilijk
Maak het jezelf vooral ook niet te moeilijk tijdens de decembermaand, benadrukt de psycholoog. "December is een heel drukke maand. Kijk naar je planning en bedenk welke afspraken je kunt schrappen. Zo wordt het minder hectisch voor jezelf en kun je meer aandacht geven aan je kind, en dat is in deze tijd hard nodig."
"De maand december neemt namelijk veel extra 'to do's' met zich mee", legt Boost uit. "Denk aan het maken van surprises op school voor je kinderen en de sinterklaasinkopen die je moet doen. Als je kind dan ook nog elke ochtend om half 6 naast zijn schoen staat te springen, levert dat veel extra stress op. Laat de maand daarom minder bruisen voor jezelf. Skip die vrijdagmiddagborrel op werk, wees er meer voor je kinderen, zodat je tijd en aandacht hebt om de spanning weg te nemen."
3: Wijk af van tradities
Houd niet koste wat het kost vast aan tradities als dat spanning oplevert bij je kind, geeft Boost als tip. "Een schoen hoeft niet per se naast de kachel te staan. Soms levert dat spanning op, omdat je kind denkt dat Sint en Piet er zo niet bij kunnen, omdat er bijvoorbeeld geen schoorsteen in huis is. Sommige kinderen blijven daardoor piekeren in bed. Vraag aan je kind: op welke plek denk jij dat Sint er goed bij kan?" Sommige kinderen vinden het een eng idee dat Sint en Piet zomaar 's nachts het huis kunnen binnenkomen. Je kunt daarom gerust aan je kind vragen waar hij wil dat Sinterklaas het cadeau brengt, vindt Boost. "Je kunt bijvoorbeeld een zak aan de buitendeur hangen of in het fietsenschuurtje. De meeste kinderen gaan meteen overstag als ze hierdoor grip krijgen op hun eigen angsten."
4: Beperk cadeau's
Ook een grote stressfactor voor kinderen: krijg je als kind wel de cadeaus die je wilt en krijgen vriendjes niet meer? "Laten we daarom met zijn allen afspreken dat een schoencadeau ín de schoen moet passen. Anders wordt het oneerlijk", zegt Boost. "Temper ook de verwachtingen van je kind als hij met een enorme verlanglijst komt aanzetten. Vraag je kind bijvoorbeeld een top-5 samen te stellen, zo weet je welke cadeaus hij echt wilt."
Maak ook een schifting tussen sinterklaascadeaus en verjaardagscadeaus. "Sinterklaascadeaus zijn spullen die bij het karakter of de hobby van je kind passen", vindt de pedagoog. "Speelt je kind het hele jaar door met Lego, dan is dat een goede gift om met Sinterklaas te geven, want dat heeft Sinterklaas natuurlijk ook gezien. Zo kunnen ouders hun kinderen remmen én zichzelf, en zich niet door het speelgoedparadijs laten leiden."
5: Dreig niet
"Dreig niet dat je kind wordt meegenomen naar Spanje als hij niet lief is of zijn eten niet opeet", zegt Boost. "Het is al zo'n spannende maand, maakt het niet nog spannender. Daarbij gaan ze van zo'n dreigement echt niet hun bord leegeten, het heeft juist een averechts effect. De spanning wordt nóg groter en ze krijgen nog minder door hun keel."
Volgens Boost komt het geregeld voor dat kinderen slecht eten tijdens de Sinterklaasperiode. Haar advies: accepteer het. "Vaak is het zo dat wanneer je het loslaat, kinderen ook beter gaan eten. Focus er niet op. Iedereen eet makkelijker als er geen spanning is. Maak het gezellig aan tafel. Want dat is uiteindelijk waar de decembermaand om draait: gezelligheid en samenzijn met je gezin."
Bron: RTL Nieuws